> >

Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Πουρές πατάτας

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Ο πουρές πατάτας είναι το αγαπημένο μου συνοδευτικό. Ταιριάζει με  όλων των ειδών τα κρέατα, από μοσχάρι, χοιρινό ,κοτόπουλο,μπριζόλες , αλλά και με κιμά όπως μπιφτέκια ή κεφτεδάκια ή ακόμα μπορεί να συνδυαστεί και με ψάρι. Είναι ελαφρύς, γευστικός και σχετικά εύκολος να φτιαχτεί. Αν κι οι περισσότερες , απ΄ότι ακούω τουλάχιστον, χρησιμοποιούν τον έτοιμο πουρέ σε σκόνη, εγώ   προτιμώ να βράζω τις δικές μου πατάτες όταν τον φτιάχνω.  Και από νοστιμιά.......νομίζω ότι ο σπιτικός δεν μπορεί να συγκριθεί με τον έτοιμο.


Υλικά:


5-6 μεγαλούτσικες πατάτες
50 gr βούτυρο
1 φλυτζάνι γάλα
1 φλυτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση:


Καθαρίστε τις πατάτες και πλύντε τις πολύ καλά. Κόψτε τις σε μικρά κομμάτια και  βάλτε τις σε κατσαρόλα και ρίξτε νερό τόσο ώστε να σκεπαστούν οι πατάτες. Βράστε μέχρι να δείτε ότι έχουν μαλακώσει καλά. Θα χρειαστεί γύρω στα 20΄βράσιμο
.
Αφού βράσουν στραγγίστε τις και κρατήστε το νερό στο οποίο έβρασαν. Αν έχετε μηχανή πουρέ χρησιμοποιήστε την.






 Αν όχι βάλτε τις πατάτες μέσα στην κατσαρόλα στην οποία θα φτιάξετε τον πουρέ και με την βοήθεια ενός μπλέντερ χειρός πολτοποιήστε τες.
Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά, αλατοπιπερώστε και προσθέστε 50 gr βούτυρο.


 Αρχίστε ν΄ανακατεύετε την πολτοποιημένη πατάτα με μια ξύλινη κουτάλα  και ταυτόχρονα να ρίχνετε  σιγά σιγά το γάλα και το νερό που έχετε κρατήσει από τις πατάτες.
 Συνεχίσετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μίγμα. 


Αν θέλετε τον πουρέ σας πιο αραιό μπορείτε να προσθέσετε γάλα ή λίγο ακόμα από το νερό στο οποίο έβρασαν οι πατάτες. Το πόσο σφιχτό ή αραιό θα τον φτιάξετε εξαρτάται από τα γούστα σας.



read more "Πουρές πατάτας"

Μπιφτέκια .......ζουμερά με σάλτσα ντομάτας

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η συνταγή αυτή για μπιφτέκια  δεν έχει και πολύ μεγάλη  σχέση με την κλασική.  Είναι εμπλουτισμένη και μετατρέπει  τα ........μάλλον ¨βαρετά" μπιφτέκια σ΄ένα νόστιμο ζουμερό φαγητό.  Συνοδέψτε τα με ρύζι , βραστές πατάτες ή πουρέ και πράσινη σαλάτα. 






Υλικά:


500 gr κιμά (μισό μισό χοιρινό ανάμικτο με μοσχαρίσιο)
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 gr μανιτάρια ψιλοκομμένα
50 gr ζαμπόν κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
120 ml γάλα (ένα φλυτζάνι περίπου)
200 gr κεφαλογραβιέρα ή ότι άλλο κίτρινο τυρί σας αρέσει κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (εγώ προσωπικά χρησιμοποίηση gouda γιατί λιώνει καλύτερα)
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
λίγο γλυκιά πάπρικα
χυμό ντομάτας
ελαιόλαδο
μαργαρίνη


Εκτέλεση:


Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και  τα μανιτάρια και βάλτε τα σ΄ένα τηγάνι με μια κουταλιά μαργαρίνη να ροδίσουν. Προσθέστε και το ζαμπόν.








Σ ένα μεγάλο μπολ βάλτε τον κιμά και στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμύδι , τα μανιτάρια και το ζαμπόν.




Σ΄ένα βαθύ πιάτο ρίξτε το γάλα και βουτήξτε μέσα το ψωμί. Αφήστε το μέχρι να πιεί όλο το γάλα και μετά  τρίψτε το  με τα χέρια σας και προσθέστε το κι αυτό στον κιμά.


Προσθέστε και το ψιλοκομμένο τυρί, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το αυγό και την πάπρικα.




Ζυμώστε καλά το μίγμα. Καλά θα ήταν να το αφήνατε καμιά ώρα να καθήσει στο ψυγείο.Προσέξτε όμως , ο φρεσκοκομμένος κιμάς καλό είναι να μην μένει στο ψυγείο περισσότερο  από λίγες ώρες πριν χρησιμοποιηθεί.
Μόλις τον βγάλετε από το ψυγείο πλάστε μικρά μπιφτέκια. Γίνονται γύρω στα 7-8 μπιφτέκια.


Ζεστάνετε σ΄ένα τηγάνι λίγο λάδι και ροδίστε τα μπιφτέκια και από τις δυο μεριές.  
Βάλτε τα κατόπιν σ΄ένα βουτυρωμένο ταψάκι. Τοποθετήστε πάνω από κάθε ένα μια φέτα ντομάτα.


Στο τηγάνι που ροδίσατε τα μπιφτέκια ρίξτε λίγο ντοματοχυμό, ένα  φλυτζάνι νερό, το χυμό από τα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσατε κονσέρβα) και προσθέστε λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να πάρει μια βράση. Περιχύστε μ΄αυτό τα μπιφτέκια. Ψήστε τα στους 200 βαθμούς για περίπου 45΄. Λίγο πριν τα βγάλετε  πασπαλίστε τα με τριμμένο τυρί ή σκεπάστε τα με μια μικρή φέτα κίτρινο τυρί , κατά προτίμηση κάποιο μαλακό που να λιώνει.


Σερβίρετε τα ζεστά με συνοδεία ρυζιού , πατάτας ή πουρέ πατάτας και περιχύστε με την σάλτσα του.
Καλή όρεξη και σας αφήνω να απολαύσετε νοστιμιά




read more "Μπιφτέκια .......ζουμερά με σάλτσα ντομάτας"

Τρίτη, 8 Μαΐου 2012

Χοιρινό με μουστάρδα και μέλι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
 
Θα το έχετε διαπιστώσει, πιθανόν, και οι περισσότεροι από εσάς, ότι τα καλύτερα φαγητά είναι αυτά που είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Εμένα μου έχει συμβεί πολλές φορές , και τολμώ να πω ότι είναι γεγονός, τουλάχιστον στην μαγειρική, γιατί για τη ζαχαροπλαστική, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να μένει κανείς στις οδηγίες και δοσολογίες της συνταγής. Κάτι τέτοιο συνέβη και το προηγούμενο Σάββατο που με απασχολούσε το αιώνιο πρόβλημα όλων εμάς που έχουμε επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το τι θα μπει καθημερινά στην κατσαρόλα........Τι τρώμε σήμερα?  Είχε μείνει λοιπόν στην κατάψυξη το τελευταίο κομμάτι χοιρινό από το σπιτικό γουρουνάκι που κάθε χρόνο φιλοξενούμε στην κατάψυξη μας, καθώς δεν τρώμε ότι και ότι. Όταν πρόκειται για χοιρινό, προτιμούμε πάντα τα σπιτικά και σχεδόν ποτέ τα εμπορίου. Τι να πω? Ο καθένας με τις ιδιοτροπίες του. Τέλος πάντων. Επιστράτευσα λοιπόν λίγη φαντασία, άνοιξα το ντουλάπι με τα μπαχαρικά μου και .... ιδού το αποτέλεσμα! Νοστιμότατο το γουρουνάκι, τόσο που σας συνιστώ να το δοκιμάσετε. Και μια συμβουλή. Όταν μαγειρεύετε μην κολλάτε στις δοσολογίες και στα υλικά της συνταγής. Βάλτε και τη δική σας φαντασία, και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, προσθέστε ότι σας κάνει όρεξη. Να ξέρετε ότι, όσα πιο πολλά υλικά έχει ένα φαγητό ,τόσο πιο νόστιμο γίνεται. 






Υλικά:


1-1,5 kg χοιρινό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κομμάτι θέλετε,μπούτι, καρρέ), προτιμήστε όμως κομμάτι με λίγο λίπος από επάνω ή πέτσα γιατί έτσι θα δημιουργηθεί μια ωραία κρούστα από επάνω. Και αν έχει λίπος από επάνω ακόμη καλύτερα καθώς  έτσι το κρέας θα κρατήσει την υγρασία του.
2 κουταλιές μουστάρδα
το χυμό από μισό λεμόνι
λάδι όσο πάρει
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές σόγια
αλάτι, πιπέρι
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι βασιλικό
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνη
1/2 κουταλάκι μπούκοβο ή φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπεριά


Εκτέλεση:


Σ΄ένα μπολ ρίξτε τη μουστάρδα και το χυμό του λεμονιού. Ανακατέψτε καλά μ΄ένα πηρούνι και αρχίστε να ρίχνετε το ελαιόλαδο λίγο λίγο έτσι ώστε να σχηματίζει κλωστή καθώς θα πέφτει. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που ακολουθούμε δηλαδή για την παρασκευή της  μαγιονέζας. Μην βιαστείτε και ρίξετε το λάδι μονομιάς γιατί, η σάλτσα σας δεν θα πήξει και θα γίνει νερουλή. Συνεχίσετε να ρίχνετε το λάδι μέχρι να πήξει η σάλτσα και να φτιάξετε μια αρκετή ποσότητα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό, το θυμάρι και το μπούκοβο. Προσθέστε τη σάλτσα σόγιας και στο τέλος το μέλι. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα. Με την προσθήκη όλων των υλικών να ξέρετε ότι λογικά θα πρέπει να έχει αραιώσει σχετικά η σάλτσα σας. Δεν πειράζει γιατί αυτό θέλουμε.
Στη συνέχεια, βάλτε το κομμάτι του χοιρινού σ΄ένα πυρέξ  και χαράξτε το σταυρωτά μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι. Περιχύστε το με περίπου την μισή από την σάλτσα που έχετε φτιάξει και ανοίξτε τις χαρακιές για να πάει μέσα η σάλτσα.






 Μην την  χρησιμοποιήσετε  όμως όλη από την αρχή. Ρίξτε  και την δάφνη.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200-220 βαθμούς Κελσίου και βάλτε το κρέας να ψηθεί. Στην αρχή αφήστε το ξεσκέπαστο και κατά διαστήματα περιχύνετε το συχνά με  την σάλτσα. Μέχρι να το ψήσετε θα πρέπει να έχετε χρησιμοποιήσει όλη την σάλτσα.  Αν δείτε ότι αρχίζει να παραπαίρνει χρώμα, σκεπάστε το με λίγο αλουμινόχαρτο. Θέλει γύρω στις 2,5-3 ώρες ψήσιμο, ανάλογα και  με το μέγεθος του χοιρινού που θα χρησιμοποιήσετε.
Αν δείτε ότι η σάλτσα γίνεται πολύ σκουρόχρωμη ,προσθέστε λίγο καυτό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μόλις ψηθεί βγάλτε το από το ταψί ή το πυρέξ κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε το με ρύζι ή με πουρέ πατάτας που επίσης του πάει πολύ.








 Αν θέλετε προσθέστε στη σάλτσα λίγο αλεύρι και δέστε την στη φωτιά και σερβίρετε την χωριστά. Είναι όμως πολύ νόστιμη και χωρίς να το κάνετε αυτό. 
Περιχύστε το φαγάκι σας από επάνω με την σαλτσούλα του και .........καλή όρεξη



 
read more "Χοιρινό με μουστάρδα και μέλι"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets