> >

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Κουζινοπαγίδα: Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Μια νοστιμότατη συνταγή από ένα φιλικό blog

Κουζινοπαγίδα: Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα

read more "Κουζινοπαγίδα: Γαρίδες γιουβέτσι στην κατσαρόλα"

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Κότα με λάχανο αρμιά

Pin It Now! Print Friendly and PDF




Χειμώνας φίλοι μου και κρύο. Καιρός για χειμωνιάτικα παραδοσιακά φαγητά. Καλά, δεν λέω, και τα μοντέρνα, αλλά και η νοστιμιά που έχουν τα παραδοσιακά, είναι το κάτι άλλο. Συμφωνείτε? Η συνταγή που σας δίνω εδώ είναι μια καθαρά παραδοσιακή συνταγή της περιοχής  όπου ζω. Μεταφέρεται δε από γιαγιά σε κόρη και μετά σε εγγονή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα φαγητό που φτιάχνουμε αποκλειστικά το χειμώνα ,και ιδιαίτερα από τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά, καθότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για την παρασκευή του λάχανου.


Υλικά για 4 άτομα:


1 κοτόπουλο ή  4 μπούτια
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 φλυτζ. λευκό κρασί 
1/2 φλυτζ. ντοματοχυμό
αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα
1 λάχανο αρμιά ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο


Εκτέλεση:


Τεμαχίζουμε την κότα σε μικρότερες μερίδες ή αν έχουμε μπουτάκια τα κόβουμε στη μέση. 




Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε την κότα. Την γυρίζουμε από όλες τις μεριές να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα. Την βγάζουμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Μόλις πάρουν ένα χρυσόξανθο χρώμα ρίχνουμε πάλι την κότα μέσα στην κατσαρόλα. Τη γυρίζουμε λίγο για ν΄ανακατευτεί με το κρεμμύδι. Κατόπιν ρίχνουμε το λευκό κρασί και αφήνουμε να βράσει λίγο μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αν δεν αφήσετε το αλκοόλ από το κρασί να εξατμιστεί το φαγητό σας θα πικρίσει.
 Στη συνέχεια ρίχνουμε το ντοματοχυμό, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό.
Αν έχετε φτιάξει δική σας αρμιά,  πάρτε ένα λάχανο και ψιλοκόψτε το με  με τη βοήθεια του multi ή κάποιου μπλέντερ. Προσέξτε όμως μην τη χτυπήσετε πολύ στο multi και την διαλύσετε. Βάζετε λίγη ποσότητα κάθε φορά και γυρίστε το διακόπτη 2-3 φορές έτσι ώστε να μην την κάνετε αλοιφή.




Κατόπιν προσθέτουμε  την αρμιά στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και την πάπρικα  και αφήνουμε να βράσει περίπου 2 ώρες.


Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη








read more "Κότα με λάχανο αρμιά"

Λάχανο αρμιά

Pin It Now! Print Friendly and PDF
      Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι. Όλοι, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι  από εμάς,γνωρίζουμε ότι ο περισσότερος κόσμος,  ειδικά οι ξένοι, αλλά και αρκετοί από τους συμπατριώτες μας, όταν σκέφτονται την Ελλάδα , στο μυαλό τους έρχονται εικόνες όπως η θάλασσα , ο καυτός ήλιος, η ζέστη ,άσπρα σπιτάκια να λούζονται κάτω από τις καυτές ακτίνες του ελληνικού ήλιου.  Βέβαια, αυτό ούτε ψέματα είναι, ούτε απέχει από την αλήθεια. Μόνο που είναι, η μισή αλήθεια.
       Για εμάς που ζούμε στη βόρεια Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι, Ελλάδα μπορεί να σημαίνει επίσης και βουνά, κρύο ,χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες.  Για τους παλιότερους από εμάς, τους γονείς μας ή και τους παππούδες μας , αυτό σήμαινε έναν καθημερινό αγώνα για να μπορέσουν να ζεσταθούν κατά πρώτον, και κατά δεύτερο να   μπορέσουν να διατηρήσουν  το χειμώνα τα τρόφιμα που αποθηκεύανε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σαφώς εδώ και πολλά χρόνια, με την εξέλιξη της  τεχνολογίας, όλα αυτά τα προβλήματα έχουν αμβλυνθεί. Αν και φέτος με την σημερινή τιμή του πετρελαίου, και την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας από το κράτος γι΄αυτές τις περιοχές , "χτυπήσαμε" κάτι χρόνια πίσω.  Φτάσαμε στο σημείο να ζεσταίνουμε ένα δύο δωμάτια ,κυρίως τους χώρους όπου καθόμαστε,  και το υπόλοιπο σπίτι............"ψυγείο".  Όμως  εδώ δεν είμαι για να κάνω τα παράπονα μου , αλλά  για να σας δώσω μια συνταγή.
       Η περιοχή όπου ζώ, όπως και κάθε περιοχή άλλωστε, έχει την παραδοσιακή κουζίνα της , η οποία συνήθως υπαγορεύονταν από τις συνθήκες που επικρατούσαν. Και κυρίως τις κλιματικές συνθήκες. Οι τρόποι διατήρησης των τροφίμων ήταν πολλοί  και διάφοροι ανάλογα σαφώς και με τις ανάγκες του κάθε είδους. Έτσι παστώνανε τα κρέατα, κάνανε τα φρούτα γλυκά του κουταλιού ή μαρμελάδες, τα λάχανα  σε αρμιά και άλλα διάφορα. Το λάχανο αρμιά ήταν ένας τρόπος διατήρησης του λάχανου κατά τη διάρκεια του χειμώνα όχι μόνο για τη βρώση του ως σαλάτα, αλλά και για την παρασκευή διάφορων φαγητών και πιττών. 
      Το λάχανο αρμιά  όμως, είναι ένας τρόπος διατήρησης του λάχανου που διατηρείται ως τις μέρες μας, τόσο για τη διατήρηση του λαχανικού αυτού καθ'εαυτού, όσο και για την παρασκευή των παραδοσιακών σαρμάδων και άλλων φαγητών.
       Λοιπόν, πως παρασκευάζουμε την αρμιά.  Αγοράζουμε γύρω στον Οκτώβριο λάχανα. Εδώ στην περιοχή μας , οι παλιοί έλεγαν ότι έπρεπε να πέσει η πρώτη πάχνη για να ξεκινήσουμε την παρασκευή της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και οι νεότεροι. Έτσι γύρω στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου αγοράζουμε τα λάχανα. Μια μέση οικογένεια θέλει γύρω στα 6-7 λάχανα. Ανοίγουμε  μ΄ένα μαχαίρι μια τρύπα βάθους περίπου 5-6 εκ. και διαμέτρου 5 εκ  σε σχήμα κώνου αφαιρώντας το σκληρό μέρος του λάχανου. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα λάχανα σ΄ένα ξύλινο ή ακόμα και πλαστικό δοχείο ή κάδο ο οποίος θα πρέπει να κλείνει αεροστεγώς ,αφενός για να μη χαλάσουν τα λάχανα, αλλά αφετέρου για να μη διαχέεται η μυρωδιά στο χώρο όπου θα τα φυλάξετε. 
         Γεμίζετε τον κάδο ή το δοχείο με νερό και ρίχνετε δύο με τρεις χούφτες χοντρό αλάτι . Κόβετε στη μέση 2-3 λεμόνια και τα προσθέτετε κι αυτά. Κλείνετε τον κάδο. Κάθε 2-3 ημέρες θα πρέπει να ανακατεύετε το περιεχόμενο με μια ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει την λεγόμενη "πανάδα" δηλ. ένα λεπτό στρώμα σαν υμένας.  Φυλάξτε τα σε κρύο και σκοτεινό μέρος. Τα λάχανα θα είναι έτοιμα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο χρόνος ωρίμανσης τους εξαρτάται και από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος\. Γενικότερα, όσο πιο κρύο κάνει τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν. Μπορείτε να τα κρατήσετε μέσα στον κάδο τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο -Μάρτιο, που θ΄αρχίσει η θερμοκρασία ν΄ανεβαίνει. Αν δεν τα καταναλώσετε μέχρι τότε όλα, μπορείτε να τα φυλάξετε αρκετό καιρό και στην κατάψυξη.

read more "Λάχανο αρμιά"

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Κρέμα Blancmange

Pin It Now! Print Friendly and PDF




Aγαπητοί φίλοι και φίλες, χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά. Ελπίζω ο καινούργιος χρόνος να σας βρήκε όλους γερούς και χαρούμενους. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς  φέτος δοκίμασα ένα καινούργιο γλυκό. Λέγεται Blancmange. Η μετάφραση του λίγο πολύ είναι, γλυκιά πηχτή κρέμα. Τώρα θα μου πείτε, βρήκες τη μέρα να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.  Η αλήθεια είναι ότι το κάνω πολύ συχνά αυτό, δηλαδή να δοκιμάζω μια καινούργια συνταγή όχι μια οποιαδήποτε άσχετη μέρα,. αλλά σε κάποια ειδική περίπτωση. Πάντως αυτή τη φορά δεν μου βγήκε σε κακό(μερικές φορές μπορεί μια τέτοια απόφαση να είναι σκέτη καταστροφή). Το γλυκό ήταν επιτυχία και πάρα πολύ γευστικό. Τη συνταγή τη ξεσήκωσα από ένα gourmet  του περιοδικού "έψιλον" Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Υλικά: 

4 φλυτζ. ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
6 φλυτζ. ή λίγο περισσότερο κρέμα γάλακτος ανάμικτη με γιαούρτι στραγγιστό(αναλογία μισό μισό)
2 φλυτζ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 λεμόνια
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα αμύγδαλο
4 κουτ. σούπας ζελατίνη σε σκόνη
6 φλυτζ. πηχτή κρέμα γάλακτος
1/2 φλυτζ. διάφορα ζαχαρωμένα φρούτα
λίγο σπορέλαιο για τη φόρμα

Εκτέλεση:

    Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα μπλέντερ και πολτοποιήστε τα ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ. Προσθέστε σιγά σιγά 1 φλυτζάνι από το μείγμα γιαούρτι-κρέμα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια λεία πάστα.

 Μπορεί να χρειαστεί να το κλείνετε ενδιάμεσα και να ανακατεύετε το μείγμα με μια σπάτουλα για να βοηθήσετε το καλό ανακάτεμα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, την υπόλοιπη κρέμα(από το μείγμα κρέμα-γιαούρτι) και το ξύσμα και βάλτε το σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, τραβήξτε το από τη φωτιά. Προσθέστε το εκχύλισμα αμυγδάλου

 και χτυπώντας με ένα σύρμα προσθέστε το μείγμα κρέμα και αμύγδαλα.  Μόλις κρυώσει εντελώς, τοποθετήστε το σ΄ένα δοχείο (κατά προτίμηση γυάλινο) που να κλείνει καλά και βάλτε το στο ψυγείο τουλάχιστον για μια νύχτα.

Στη συνέχεια πάρτε ένα τουλπάνι ή ένα τούλι, μουσκέψτε το ,και ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα  μέσα σ' αυτό πατώντας με μια κουτάλα ή στίβοντας με τα χέρια για να μπορέσετε να πάρετε περίπου  6 φλυτζάνια ζουμί . Αδειάστε το ζουμί σε μια κατσαρόλα. Αν πάρετε λιγότερο από 6 φλυτζάνια, προσθέστε λίγο ακόμα μείγμα κρέμα γάλακτος- γιαούρτι.

 Βάλτε σ΄ένα ταψί παγωμένο νερό με πολλά παγάκια. Πάρτε 1 φλυτζάνι από το σουρωμένο μείγμα, βάλτε το σ΄ένα μικρό μπολ και πασπαλίστε το με τη ζελατίνη. Αφήστε την να μαλακώσει για 5 λεπτά.  Κατόπιν, βάλτε την κατσαρόλα με το ζουμί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε το μείγμα με τη ζελατίνη. Κατεβάστε  το από τη φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.  Στη συνέχεια τοποθετήστε τη κατσαρόλα στο ταψί με τα παγάκια. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να κρυώσει το μείγμα. 

Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγύ και μεταφέρετε το 1/3 στη κατσαρόλα με το παγωμένο μείγμα. Χτυπήστε λίγο και προσθέστε και την υπόλοιπη κρέμα ανακατεύοντας ελαφρά μια σπάτουλα, προσθέτοντας και τα ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα.

Αλείψτε μια φόρμα με σπορέλαιο και αδειάστε μέσα το μείγμα. Χτυπήστε το ελαφρά στην επιφάνεια εργασίας για να πάει η κρέμα παντού. Για να ξεφορμάρετε βουτήξτε τη φόρμα σε καυτό νερό για 2-3 δευτερόλεπτα. Αν θέλετε μπορείτε να στρώσετε  πλαστική μεμβράνη στο εσωτερικό της φόρμας και να ρίξετε το μείγμα από επάνω. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ στο ξεφορμάρισμα. Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα φόρμα για ζελέ και δεν χρειάστηκε ούτε σπορέλαιο ούτε και πλαστική μεμβράνη για να ξεφορμαριστεί. Στολίστε από επάνω με τα υπόλοιπα ζαχαρωμένα φρούτα.






Ζαχαρωμένα φρούτα:  σ΄ένα μπολ βάζουμε λίγο   χτυπημένο ασπράδι αυγού. Περνάμε τα φρούτα από το ασπράδια ίσα ίσα για να πάρουν λίγο υγρασία. Βάζουμε σ΄ένα βαθύ πιάτο ζάχαρη και ρίχνουμε τα φρούτα μέσα σ΄αυτήν. Τα γυρίζουμε να καλυφθούν καλά με τη ζάχαρη , τα βγάζουμε και τ΄αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα σ΄ένα πιάτο να στεγνώσουν και να ζαχαρώσουν.

\

Σας εύχομαι καλή επιτυχία
 
read more "Κρέμα Blancmange"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets