> >

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ζύμη για ζυμαρικά

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Οι Ιταλοί όταν μαγειρεύουν ζυμαρικά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν έτοιμα, αλλά φτιάχνουν σπιτική ζύμη. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Η  κατασκευή της ζύμης δεν έχει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Δοκιμάστε την και ίσως εκπλαγείτε κι εσείς με το πόσο εύκολη είναι.

Για τη ζύμη θα υπολογίζετε 3 αυγά  και ένα ασπράδι για 400 γρ. αλεύρι.

Υλικά:
400 γρ. αλεύρι 
1 κουταλιά σούπας κρύο νερό
3 αυγά και ένα ασπράδι
2 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και αλεύρι για ν΄ανοίξετε το φύλλο

Εκτέλεση:

Ρίξτε το αλεύρι επάνω στον πάγκο εργασίας σας. Ανοίξτε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό.Ζυμώστε καλά. Προσθέστε κρύο νερό και αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε 1-2 κουταλιές γλυκού νερό ακόμη. Αλευρώστε τα χέρια σας και ζυμώστε τουλάχιστον για 10 λεπτά.  Στη συνέχεια ανοίγετε τη ζύμη σε πλατύ φύλλο, την διπλώνετε και την πιέζετε για να γίνει πάλι μια μπάλα.Ξανα ανοίγετεσε φύλλο ,διπλώνετε και ζυμώνετε σε μπάλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και γυαλιστερή. Στο τέλος την πλάθετε σε μπάλα, την αλευρώνετε, την βάζετε σε μια γαβάθα και την σκεπάζετε. Αφήστε την για 30 λεπτά κοντά σε ζέστη.
Κατόπιν,χωρίστε τη ζ ύμη στα δύο και ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο. Στη συνέχεια κόψτε τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή την  ρόδα που χρησιμοποιείτε για να κόψετε την πίτσα. Αν θέλετε  σπαγγέτι κόψτε πολύ λεπτές λωρίδες,αν θέλετε ταλιατέλες χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι και κόψτε λωρίδες 2-3 εκ. πλάτος. Γενικά, μπορείτε να τα κόψετε ότι σχήμα θέλετε.
Αφήστε τα 1 ώρα να στεγνώσουν και μετά βράστε τα. Τα σπιτικά ζυμαρικά θέλουν 3-5 λεπτά για να βράσουν. Γεμίστε μια κατσαρόλα και βάλτε τη στη φωτιά.  Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε συχνά για να μην κολλήσουν.  Μην τα παραβράσετε. Μόλις είναι έτοιμα, τραβήξτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε ένα κρύο ποτήρι νερό και ανακατέψτε. Στη συνέχεια σουρώστε τα. Φτιάξτε μια σάλτσα της αρεσκείας σας για να τα συνοδέψετε. 

Πολύ νόστιμα γίνονται τα γεμιστά ζυμαρικά με σπιτική ζύμη.  Αφού ανοίξετε τη ζύμη σε μεγάλο και λεπτό φύλλο, όπως είπαμε παραπάνω, πάρτε ένα κουτάλι και βάλτε στη σειρά από μια κουταλιά ζύμη σε απόσταση 4εκ. την μια από την άλλη. Διπλώστε την άκρη της ζύμης ώστε να καλύψει τη γέμιση. Κόψτε τη λωρίδα με τη γέμιση  σε μικρά τετράγωνα κομμάτια σα φακελάκια. Μην κόψετε πολύ κοντά στη γέμιση για να μπορέσετε να κλεισετε τις άκρες καλά. Πιέστε με τα δάχτυλα σας τις άκρες να κλείσουν καλά. Αφήστε τα να καθήσουν 1 ώρα για να στεγνώσουν και βράστε τα όπως παραπάνω είπαμε. Η γέμιση μπορεί να είναι είτε κρέας, είτε κοτόπουλο, είτε τυριά, είτε μανιτάρια, αρωματισμένα με διάφορα καρυκεύματα.

Καλή σας επιτυχία.Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.





Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets