> >

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Πίτα με ζαμπόν και τυρί

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Η πίτα αυτή γίνεται από ζυμάρι ψωμιού. Είναι γευστικότατη και χορταστικότατη.


Ζύμη ψωμιού

Υλικά:

 500 γρ. αλεύρι
20 γρ. μαγιά μπύρας

Εκτέλεση:


Κοσκινίζουμε το αλεύρι επάνω στον πάγκο εργασίας μας. Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και τρίβουμε με τον τρίφτη  εκεί τη μαγιά μπύρας. Προσθέτουμε από πάνω χλιαρό νερό ή γάλα και διαλύουμε τη μαγιά. Αρχίζουμε αμέσω να ζυμώνουμε το ζυμάρι ανακατεύοντας λίγο λίγο το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το νερό. Η ποσότητα νερού που θα χρειαστεί εξαρτάτια απο το πόσο μπορεί να απορροφήσει το αλεύρι μας. Στην αρχή το ζυμάρι θα κολλάει στα χέρια μας αλλά καθώς θα το δουλεύουμε χτυπώντας το πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας θα αρχίσει να γίνεται λείο και δεν θα κολλάει τόσο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με δύναμη ,χωρίς να σταματάμε, για να μη διακοπεί η θερμότητα που παράγεται από τα χέρια μας και περνάει στο ζυμάρι. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την βάζουμε σε μια άνετη λεκάνη την οποία έχουμε αλευρώσει . Χαράζουμε με το μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνεια της ζύμης για να επιτρέψει να γίνει καλύτερη η ζύμωση. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Ο χώρος που θα αφήσουμε το ζυμάρι θα πρέπει να έχει 25-30 βαθμούς Κελσιου. Αν η θερμοκρασία ε ίναι πάνω από 30 βαθμούς ή αν υπάρχει πολύ κοντά πηγη  θερμότητας, η ζέστη μπορεί να σταματήσει τη ζύμωση. Σκεπάστε το ζυμάρι με μια πετσέτα και  τοποθετήστε από πάνω ένα μάλλινο υφασμα. Το ζυμάρι θα χρειαστεί περίπου 6 ώρες για να φουσκώσει. Μπορείτε να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.

Γέμιση

Υλικά:

50 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
250 γρ. μυζήθρα
 150 γρ. σαλάμι κομμένο σε φέτες
100 γρ. ζαμπόν
2 αυγά
βασιλικό,λάδι,αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση:

Περνάμε τη μυζήθρα από σίτα και προσθέτουμε ένα αυγό, το τυρί, το βασιλικό ψιλοκομμένο, το ζαμπόν κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια,  το μισό σαλάμι ,μια κουταλιά λάδι, αλάτι και πιπέρι. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι και είναι έτοιμο, το ζυμώνουμε λίγα λεπτά ακόμη και το κόβουμε σε κομμάτια. Με τα χέρια μας τραβάμε το κάθε κομμάτι έτσι ώστε ν΄αποκτήσει πάχος μερικά χιλιοστά. Στρώνουμε σε λαδωμένα ταψάκια και βάζουμε επάνω τη γέμιση και τις υπόλοιπες φέτες σαλαμιου. Αλείφουμε τις ακρες τ ου ζυμαριού με ένα χτυπημένο αυγό και διπλώνουμε όλες τις άκρες του ζυμαριού που προεξέχουν από το ταψάκι. Σκεπάζουμε έτσι όλη τη γέμιση. Πατάμε λίγο με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι, το αλείφουμε με λίγο λάδι και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φο ύρνο στ ους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

Ίσως σας φάνηκε λίγο μπελαλίδικο αλλά σας υπόσχομαι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.


















τ
















Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets