> >

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

δαμάσκηνα

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Τα δαμάσκηνα είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρουμ γι΄αυτό καλό θα είναι να  φροντίσουμε να τα βάλουμε στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα καταναλώσουμε, φρέσκα, ξηρά, σε κέικ,στο φαγητό ,σε μαρμελάδα.Δείτε παρακάτω μερικούς τρόπους.

Γλυκόξινη μαρμελάδα(τέλειο συνοδευτικό για χοιρινό)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε  μια κουταλιά ελαιολαδο και σωτάρουμε ένα μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε 1/2 κιλού δαμάσκηνα κομμένα στα τέσσερα,1/2 φλυτζ. ξύδι , ένα ξύλο κανέλας και 100 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα και να πήξει η μαρμελάδα. Τη φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Σίγουρα μπορείτε να βρείτε στην αγορά, αλλά δεν έχει πιο πλάκα να τα φτιάξετε μόνοι σας;  Λοιπόν, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130 βαθμούς. Κόβουμε στη μέση τα δαμάσκηνα και βγάζουμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σ΄ένα βαθύ πιάτο και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας μέλι. Τ΄ανακατεύουμε καλά και κατόπιν τα στρώνουμε σ΄ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε απλώσει ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε τα δαμάσκηνα με τη κομμένη μεριά  προς τα πάνω. Τα ψήνουμε γύρω στις 4-5 ώρες μέχρι να αποξηραθούν. Τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Μπάρες δημητριακών με δαμάσκηνα

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά 225 γρ. βούτυρο, 175 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη και 25 γρ. μέλι. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 275 γρ. βρώμης, 1 μπανάνα, 2 δαμάσκηνα κομμένα σε μικρούς κύβους,    25 γρ. αποξηραμένα βερύκοκα ψιλοκομμένα και 25 γρ. σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε με βούτυρο μια στενόμακρη φόρμα 20χ30 εκ. και ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου 30 λεπτά.


Επίσης στο κοκκινιστό μοσχαράκι που φτιάχνετε, μπορείτε μισή ώρα πριν το απ οσύρετε από τη φωτιά να ριξετε μερικά δαμάσκηνα. Δίνει στο φαγητό μια γλυκιά νοστιμάδα.

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets