> >

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τσουρέκια

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η συνταγή που έχω είναι της μαμάς μου και τη φτιάχνω εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να το ομολογήσω ότι πάντα πετυχαίνουν. Συνήθως έτσι συμβαίνει με τις παραδοσιακές συνταγές. Σπανίως θα σου βγουν αποτυχημένες. Ομως ζητώ συγγνώμη απ΄όλες τις φίλες και φίλους που ίσως να αναζήτησαν τη συνταγή για τσουρέκια στο blog μου , καθότι είχα ξεχάσει να γράψω πόσα αυγά χρειάζονται για τη συνταγή. Παράλειψη μου. Για να σας αποζημιώσω όμως,  θα ανεβάσω αναλυτικές φωτογραφίες από την φετινή παρασκευή των τσουρεκιών μου όπου θα μπορέσετε να δείτε βήμα βήμα την παρασκευή τους. Τα τσουρέκια τα φτιάχνω πάντα Μεγάλη Τρίτη, οπότε όποιος ενδιαφέρεται, Μεγάλη Τρίτη βράδυ ή το πολύ Μεγάλη Τετάρτη, θα έχω ανεβάσει τις φωτογραφίες.
Η συνταγή που σας δίνω είναι για 12 αυγά. Μπορείτε να αυξήσετε  ή να μειώσετε τον αριθμό των αυγών, ανάλογα αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα ή λιγότερα τσουρέκια, αυξομειώνοντας όμως  πάντα και την ποσότητα των υπόλοιπων υλικών.






Υλικά: 

3 1/2 φλυτζ. νερό
280 γρ φρέσκια μαγιά
λίγο αλάτι
2 φλυτζ. γάλα
3 1/2 φλυτζ. βούτυρο
12 αυγά
6 φλυτζ. ζάχαρη
2 kg αλεύρι Robin Hood
1 1/2 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλια αλεσμένο μαχλέπι
1 κουταλιά αλεσμένο κακουλέ
1 κουταλιά αλεσμένη μαστίχα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα , και λέω μεγάλη γιατί η μαγιά θέλει χώρο για να φουσκώσει και να μη χυθεί απ ΄έξω(μη το ζεστάνετε πάρα πολύ γιατί το βραστό νερό θα "σκοτώσει" τη μαγιά και δεν  θα σας φουσκώσει ),και διαλύουμε μεσα σ΄αυτό τη μαγιά. Ρίχνουμε λίγο αλάτι καιλίγο από το  αλεύρι μας, τόσο ώστε να γίνει χυλός.




 Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε γύρω στα 10 λεπτά να φουσκώσει και να φτάσει σχεδόν ως το χείλος της κατσαρόλας.







Εν τω μεταξύ έχουμε ζεστάνει το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το έχουμε λιώσει το  βούτυρο χωριστά σε άλλη κατσαρόλα.



Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη (οχι πολύ, ίσα για να ανακατευτούν).
Έχουμε μια μεγάλη λεκάνη και κοσκινίζουμε μέσα σ΄αυτή το υπόλοιπο αλεύρι , τα μυρωδικά μας σε σκόνη, τα χτυπημένα αυγά, το γάλα και τη μαγιά που έχει εν τω μεταξύ φουσκώσει.



Ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια μας και ρίχνουμε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίστε να δουλεύετε τη ζύμη και με τα δύο χέρια.Μην ανησυχήσετε αν κολλά στα δάχτυλα ή στη λεκάνη. Όσο ζυμώνετε τόσο πιο λεία και γυαλιστερή και ελαστική θα γίνεται. Αφού έχετε ρίξει όλο το βούτυρο και έχετε ζυμώσει τη ζύμη ώστε να μην κολλάει πια στα χέρια σας, σκεπάστε την καλά με μια μικρή κουβερτούλα έχετε ή ότι παρόμοιο σας βρίσκεται, και αφήστε την κάπου ζεστά να φουσκώσει. Μπορεί να χρειαστεί να την αφήσετε μέχρι και 2 ώρες. Η ζύμη μαγιάς δύο πράγματα χρειάζεται: ζέστη και χρόνο. Η γλουτένη του αλευριού θέλει χρόνο για να δράσει και να κάνει τη ζύμη ελαστική, η ζύμωση θέλει χρόνο για να γίνει και να φουσκώσει τη ζύμη και η μαγιά θέλει ζέστη για να ενεργήσει μέσα στη ζύμη.



Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη σας μπορείτε να πλέξετε τις πλεξούδες. Πλάστε σε αλευρωμένη επιφάνεια κομμάτι κομμάτι τη ζύμη σε κορδόνια και ανά τρία πλέξτε τα σε πλεξίδες. Βάλτε στα ταψιά σας αντικολλητικό χαρτί και βάλτε τα δύο δύο ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού . Αφήστε τα πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις φουσκώσουν αλείψτε τα με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τα με σησάμι ή με ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα σε λεπτά φετάκια.
Εναλλακτικά αν θέλετε, και γίνονται πεντανόστιμα, μπορείτε να ανοίξετε με έναν πλάστη κατά μήκος τα κορδόνια που έχετε πλάσει, να ρίξετε μέσα σταγόνες κουβερτούρας ( θα τις βρείτε στο super market),να τα κλείσετε και να πλέξετε μετά τις πλεξίδες σας. Σας εγγυώμαι ότι θα γλείφετε τα δάχτυλα σας.









Ψήστε τα σε φούρνο 200 βαθμούς Kελσίου για περίπου 20-25 λεπτά. Αφού κρυώσουν μπορείτε να τα κλείσετε σε πλαστικές σακούλες τροφίμων,να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τρώτε για πολύ καιρό.
Η συνταγή αυτή βγάζει γύρω στα 12-15 τσουρέκια,ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλετε.
Στο τέλος, για τους λάτρεις της σοκολάτας, μπορείτε να τα αλείψετε με ένα γλάσο σοκολάτας και να τα πασπαλίσετε με το σησάμι ή το αμύγδαλα.
Γλάσο σοκολάτας: 1 κουβερτούρα
1 1/2 φλυτζανάκι γάλα εβαπορέ
1 κουταλάκι βιτάμ
Ζεστάνετε το γάλα και λιώστε μέσα τη κουβερτούρα. Προσθέστε και το βούτυρο. Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το γλάσο. Πάρτε ένα πινέλο και αλείψτε τα τσουρέκια αφού κρυώσουν


Καλή σας επιπτυχία και Καλό Πάσχα

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets