> >

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Μπαβαρουάζ με μέλι και γιαούρτι

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Η ιστορία αυτού του γλυκού πάει πολύ πίσω, στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο τότε πρίγκηπας της Βαυαρίας κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι συνήθιζε να επισκέπτεται ένα διάσημο μπιστρό με το όνομο"Procope". Εκεί λοιπόν συνήθιζε να παραγγέλνει το αγαπημένο του τσάι με σιρόπι ζάχαρης. Το αφέψημα αυτό ονομάστηκε προς τιμήν του πρίγκηπα ¨μπαβαρουάζ". Πολύ αργότερα παρόλο που η ονομασία του αφεψήματος παρέμεινε η ίδια, το ίδιο το ρόφημα άλλαξε. Τώρα φτιαχνόταν με γάλα, σοκολάτα,καφέ και μάλλον κάποιο ποτό. Με το πέρασμα του χρόνου το αφέψημα εξελίχθηκε και πήρε τη σημερινή μορφή που έχει το γλυκό που γνωρίζουμε.
Η "μπαβαρουάζ" είναι ένα ελαφρύ γλυκό και προτείνω να το προσφέρετε μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι που θέλουμε συνήθως ένα ελαφρύ επιδόρπιο. Το γλυκό προσφέρεται για διάφορους συνδυαμούς γεύσεων. Η συνταγή που σας δίνω παρακάτω είναι ιδιαίτερα ελαφριά .

Υλικά: 

600 γρ κρεμ ανγκλέζ
10 γρ φύλλα ζελατίνα
300 γρ γιαούρτι
100 γρ μέλι
100 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ

Κρεμ ανγκλέζ: 

Υλικά: 

250 γρ κρέμα γάλακτος πλήρης
250 γρ γάλα
50 γρ ζάχαρη
100 γρ κρόκοι αυγών
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη μέσα στους κρόκους και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε μέσα λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Το βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Προσέξτε να μην βράσει η κρέμα γιατί τότε θα κόψει το αυγό. Μόλις σφίξει αποσύρετε την από την φωτιά και καλό θα ήταν να την ρίξετε σε ένα άλλο σκεύος.
Αφού ετοιμάσετε την κρέμα ανγκλέζ, ρίξετε μέσα σ΄αυτήν τα φύλλα ζελατίνας τα οποία έχετε προηγουμένως μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατέψτε και ρίξτε το μέλι. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο και μετά ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Βάζουμε την κρέμα σε μια κουμπωτή φόρμα της αρεσκείας μας, την αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες και μετά την ξεφορμάρουμε.
Αφού την ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα μπορείτε να την στολίσετε με φρέσκα φρούτα ή με μια σάλτσα φρούτων. Εγώ το προτιμώ με μια σάλτσα φράουλας.

Σάλτσα φρούτων: 

Υλικά: 

4 κούπες φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
1-1/2 κούπα ζάχαρη
3 κουταλιές κορν φλάουρ
4 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 κουταλιές κονιάκ ή όποιο λικέρ της αρεσκείας σας

Κόψτε τα φρούτα σε μικρότερα κομμάτια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ρίξτε το μίγμα πανω στα φρούτα. Ραντίστε με το χυμό λεμονιού. Σιγοράστε τη σάλτσα ανακατεύοντας που και που ώσπου να πήξει. Αφήστε την να κρυώσει λίγο και ρίξτε το κονιάκ ή το λικέρ.




Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets