> >

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Κρέμα Ζαμπαγιόν

Pin It Now! Print Friendly and PDF


Η κρέμα ζαμπαγιόν ή ζαμπαγιόνε είναι μια κρέμα της ιταλικής κουζίνας η οποία  μπορεί πολύ άνετα να σταθεί και σαν γλυκό από μόνη της. 'Εχει μια απίθανη απαλή  υφή και μπορεί να συνοδεύει κάποια άλλα γλυκά όπως το τιραμισού αλλά μπορεί να σερβιριστεί και από μόνη της ζεστή  σ΄ένα ποτήρι με συνοδεία μπισκότων. 
Η πρώτη φορά που τη δοκίμασα ήταν στην Γερμανία σ΄ένα ιταλικό εστιατόριο και συνόδευε το τιραμισού και είχε ένα φίνο άρωμα από λικέρ Αmaretto. Μπορεί βέβαια να αρωματιστεί και με ένα άλλο ποτέ ακόμη κι με σαμπάνια ή όπως το συνηθίζουν οι Ιταλοί με κρασί Μαρσάλα. 
Η παρασκευή της είναι πολύ εύκολη αρκεί να έχετε δύο σκεύη για να κάνετε μπεν μαρί.
Η συνταγή που σας δίνω είναι η πιο απλή. Δοκιμάστε την σκέτη ή συνοδευτική σε άλλα γλυκά και απολαύστε γεύση!!!!!!


Υλικά:

6 κρόκοι αυγών
1/2 φλυτζ. ζάχαρη
1/2 φλυτζανάκι του καφέ λικέρ Amaretto

Παρασκευή:

Σ΄ένα κατσαρολάκι χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη  μέχρι ν΄αφρατέψουν και να πάρουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνετε και το ποτό και μεταφέρετε το κατσαρολάκι σας σε μπεν μαρί (πάνω από μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με βραστό νερό που μόλις έχει αρχίσει να κοχλάζει). Συνεχίζουμε να το χτυπάμε με το σύρμα πάνω από τη φωτιά για περίπου 5-10 λεπτά. Μετά το αποσύρουμε από το μπεν μαρί,  το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο.


read more "Κρέμα Ζαμπαγιόν"

Cup cakes tiramisu

Pin It Now! Print Friendly and PDF

      Καλησπέρα φίλοι και φίλες. Παρασκευή σήμερα, μια ανάσα πριν από το Σαββατοκύριακο. Ο καιρός μουντός και υγρός, καθαρά χειμωνιάτικος ,όχι μόνο σήμερα αλλά τις τελευταίες μέρες γενικότερα. Και πάνω που είχα αρχίσει να πιστεύω ότι φέτος θα τη βγάλουμε καθαρή χωρίς κρύο και χιόνια.......πάρτε λίγο κι από τα δύο.  Έτσι για να ,μη ξεχνιόμαστε. Cheer up guys!!!! και κάντε λίγο υπομονή. Ότι κι να κάνει ο χειμώνας, η άνοιξη δεν είναι και πολύ μακριά ακόμα.
      Η σημερινή μας συνταγή........cup cakes tiramisu. Την πρώτη φορά που δοκίμασα τιραμισού ήταν πριν πολλά χρόνια, δεν θα σας πω πόσα.........ναι τόσα πολλά!!!!!  στην Φρανκφούρτη όπου έμεινα για ένα διάστημα. Το δοκίμασα.......που αλλού ,σ΄ένα ιταλικό εστιατόριο.  Η γεύση του γλυκού  ήταν θεσπέσια.  Μάλιστα ο Ιταλός το συνόδευε με μια κρέμα ζαμπαγιόν με άρωμα Amaretto. Τι άλλο να σας πω!!!!!!!! Ο συνδυασμός "θανατηφόρος".  Μια απόλαυση για τον ουρανίσκο μου.
      Το πιο ωραίο όμως είναι ότι μετά από  παρακάλια  κατάφερα ν΄αποσπάσω τη συνταγή. Έτσι το τιραμισού έγινε το αγαπημένο μου γλυκό και μπορούσα να το φτιάχνω και στο σπίτι.
Στην Ελλάδα όμως δεν ήταν ακόμα γνωστό ή τουλάχιστον πολύ γνωστό. Μέχρι όμως να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα ήδη η φήμη του είχε αρχίσει να διαδίδεται ευρέως.
      Έτσι λοιπόν μια μέρα σερφάροντας στο ιντερνέτ "έπεσα" πάνω σ΄ένα ξένο site και  στα cup cakes tiramisu και είπα ........γιατί όχι? Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή. Λοιπόν σας την παραθέτω. Το link του site απ΄όπου τα βρήκα είναι http://www.browneyedbaker.com/2011/03/25/tiramisu-cupcakes-for-my-birthday-today/ ....για όποιον θέλει να διαβάσει την original συνταγή.



 Υλικά για την παρασκευή:

1/4 αλεύρι
3/4  κουταλιού(του γλυκού) baking powder
1/2 κουταλάκι (του γλυκού) αλάτι
1/4 φλυτζ. γάλα
1 βανίλια ξυλάκι
4 κουταλιές βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά και 3 κρόκους
1 φλυτζ. ζάχαρη

Για το σιρόπι :

1/2 φλυτζ. δυνατό στιγιμαίο καφέ (μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και εσπρέσο)
28 γρ.σιρόπι μαρσάλα
1/4 φλυτζ. ζάχαρη

Για την κρέμα:

1 φλυτζ΄. κρέμα γάλακτος  35%
250 γρα μασκαρπόνε
1/12 φλυτζ.ζάχαρη άχνη
σκόνη κακάο

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε σ΄ένα μπολ το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Χαράξτε μ΄ένα κοφτερό μαχαιράκι τη βανίλια κατά μήκος και βγάλτε τους σπόρους. Ζεστάνετε το γάλα και ρίξτε μέσα το ξυλάκι τη βανίλια μαζί και τους σπόρους. Μόλις αρχίσει να βράζει, τραβήξτε το από τη φωτιά και ρίξτε μέσα το βούτυρο.
Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη μαζί με τα αυγά και τους κρόκους μέχρι ν΄αφρατέψει το μίγμα και να πάρει ένα απαλό κίτρινο χρώμα.
Ανακατέψτε προσεκτικά το αλεύρι μέσα στα αυγά εναλλάξ με το μίγμα του γάλακτος. Θα ρίχνετε δηλαδή λίγο από το μίγμα του γάλακτος μέσα στα χτυπημένα αυγά θ΄ανακατεύετε και αμέσως θα ρίχνετε μια κουταλιά από το αλεύρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά
Τοποθετήστε τα ειδικά για τα cup cakes χαρτάκια (θα τα βρείτε στα super market )  στα ταψάκια με τις ειδικές υποδοχές  και μοιράστε το μίγμα. Δεν θα γεμίσετε πάνω από τα 2/3 σε κάθε ειδική υποδοχή.



 Ψήστε περίπου στα 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Ετοιμάστε το σιρόπι. Φτιάξτε τον καφέ και ανακατέψτε τον με τα υπόλοιπα υλικά. Αν δεν βρείτε σιρόπι μαρσάλα μπορείτε να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Απλά φτιάξτε μισό φλυτζάνι στιγμιαίο καφέ με την ανάλογη ζάχαρη
Αφού ψηθούν τα κεκάκια αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και με ένα πινέλο αλείψτε 2-3 φορές την επιφάνεια τους με τον καφέ.
Φτιάξτε την κρέμα.Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει συνταγή. Αφήστε την στην άκρη. Χτυπήστε στη συνέχεια το τυρί μαζί με την άχνη στο μίξερ ν΄αφρατέψει και ενώστε προσεκτικά με μια σπάτουλα τα δύο υλικά.
Αφήστε λίγο την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και με τη βοήθεια του κορνέ στολίστε τα κεκάκια σας από επάνω,
Κοσκινίστε από πάνω σκόνη κακάο και .........έτοιμα.



read more "Cup cakes tiramisu"

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο

Pin It Now! Print Friendly and PDF
Γεια χαρά σ΄όλες τις φίλες και φίλους που παρακολουθούν το blog μου και αναζητούν σ΄αυτό ιδέες και εμπνεύσεις για τις αλμυρές και γλυκές τους δημιουργίες. 
Κατ΄αρχήν να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά. Εύχομαι το 2013 να είναι ένας χρόνος που θα σας χαρίσει πρώτα πρώτα υγεία σ΄εσάς και την οικογένεια σας, γιατί όπως συνηθίζουμε να λέμε αυτό είναι το σημαντικότερο, και δεύτερον την ευκαιρία και την δυνατότητα να πραγματοποιήσετε κάποια όνειρα  και στόχους σας. Ακόμη θέλω, γιατί όχι, να ελπίζω ότι η καινούργια χρονιά θα φέρει μαζί της ελπίδα γι΄αυτήν τη χώρα, ελπίδα για κάτι καλύτερο για εμάς τους μεγαλύτερους αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και όλους τους νέους που έχουν αρχίσει σωρηδόν να εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο. Και ποιος άλλωστε θα μπορούσε να τους  κατηγορήσει?
Και τώρα που τελείωσαν οι γιορτές  και άδειασε  πάλι το σπίτι μας, καθώς ήρθαν τα παιδιά μας, έφεραν χαρά και ζωή στην άδεια μας φωλιά και έφυγαν πάλι σαν το σίφουνα, γυρίζουμε πάλι στα ίδια. 
Έτσι να ΄μαστε πάλι μαζί να μοιραστούμε μια παραδοσιακή συνταγή της πόλης μου, της Καστοριάς. Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο.

  Η διαδικασία παρασκευής της μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά το αποτέλεσμα δεν συγκρίνεται με καμιά από τις έτοιμες "παραδοσιακές τυρόπιτες" που θα βρείτε στα super market. Πριν μερικά χρόνια μάλιστα, για να θεωρείται μια γυναίκα άξια μαγείρισσα, έπρεπε οπωσδήποτε να ξέρει ν΄"ανοίγει φύλλο" για πίτα.  Και βέβαια οι οδηγίες  για το "άνοιγμα" του φύλλου περνούσαν από μάνα σε κόρη και από εκεί σ΄εγγονή.  Η δική  μου συνταγή πέρασε από τη γιαγιά μου στη μητέρα μου και από εκείνη σε εμένα, αν και οι διάφοροι τρόποι παρασκευής της δεν διαφέρουν πάρα πολύ καθώς υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές. 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Υλικά που θα χρειαστούμε για το φύλλο:

250 γρ βούτυρο
1 ποτήρι ζεστό νερό
αλάτι για το φύλλο
1-2 κουταλιές μινερβίνη
γύρω στα 5 φλυτζάνια αλεύρι

Πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία βάλτε το βούτυρο σας σ΄ένα κατσαρολάκι  και βάλτε το στη φωτιά να λιώσει. Μην το αφήσετε να βράσει. Θέλουμε απλώς να λιώσει. Έπειτα αφήστε το στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.  Όταν κρυώσει το βούτυρο, όλο το νερό που περιέχει θα καθήσει στον πάτο της κατσαρόλας και το καθαρό βούτυρο το οποίο έχει σφίξει θα έχει μείνει από επάνω. Αυτό το βούτυρο θα χρειαστούμε. Γείρτε ελαφρά και προσεκτικά  την κατσαρόλα σας για να κυλήσει το νερό που έχει καθήσει κάτω από το βούτυρο. Πετάξτε το νερό. Αυτό το κάνουμε για ν΄αφαιρέσουμε όλο το νερό που έχει το βούτυρο και να γίνει το φύλλο μας πιο τραγανό. Αν θέλετε μπορείτε να το κάνετε αυτό από την προηγούμενη μέρα. Αν το κάνετε την ίδια μέρα, μπορείτε αν θέλετε να το βάλετε λίγο στο ψυγείο για να βοηθήσετε στην πιο γρήγορη πήξη του βουτύρου.



Συνεχίζοντας  κοσκινίστε 2 φλυτζάνια αλεύρι σ΄ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το αλάτι. Ρίξτε τη μινερβίνη μέσα στο ποτήρι με το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει . Γι΄αυτό το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό, όχι όμως βραστό.Ρίξτε το νερό μέσα στο μπολ. Ανακατέψτε.  Επειδή  στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει στα χέρια και μπορεί να σας δυσκολέψει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπολ του μίξερ σας. Ρίξετε σ΄αυτόν τα υλικά  και  ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο. Καθώς ανακατεύετε ρίχνετε κουταλιά-κουταλιά το υπόλοιπο αλεύρι. Στα υλικά που σας έχω δώσει σας γράφω 5 φλυτζάνια αλεύρι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Τις περισσότερες φορές η δοσολογία του αλευριού "παίζει" γιατί όλα τ΄αλεύρια δεν απορροφούν την ίδια ποσότητα νερού. Γι΄αυτό θα πρέπει να προσθέτετε το αλεύρι σας λίγο-λίγο ελέγχοντας κάθε τόσο με το χέρι σας το ζυμάρι σας.  Όταν θα είναι έτοιμο θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ και ίσως να κολλάει ελαφρώς στα χέρια σας καθώς στην συνέχεια κατά το 'άνοιγμα" θα προστεθεί λίγο ακόμα αλεύρι. Στη συνέχεια αλευρώστε την επιφάνεια του πάγκου σας και βγάλτε τη ζύμη από το μπολ και ακουμπήστε την πάνω στο αλεύρι. Μη ρίξετε πολύ αλεύρι. Πολύ λίγο ίσα ίσα για να μην κολλήσει η ζύμη πάνω στον πάγκο σας. Ζυμώστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο. 
¨Ενα από τα μυστικά για τραγανό φύλλο είναι το ζύμωμα. Πάρτε λοιπόν το ζυμάρι σας και "αλλάξτε του τα φώτα". Ζουλήξτε το στα χέρια σας, χτυπήστε το στον πάγκο, ζυμώστε το πάνω στον πάγκο. Θα δείτε ότι όσο το ζυμώνετε τόσο πιο ελαστικό και γυαλιστερό θα γίνεται. Ακόμη και αν κολλούσε λίγο στην αρχή, κατά την διάρκεια του ζυμώματος θα γίνεται μια λεία και γυαλιστερή ζύμη.







Αφού  του ΄χετε "αλλάξει το φώτα" του ζυμαριού λοιπόν παρακολουθήστε το παρακάτω video για να δείτε πως θα προσθέσουμε το βούτυρο  στη ζύμη μας. Πριν το κάνετε αυτό όμως βάλτε το κατσαρολάκι με το κρύο βούτυρο και πάλι στη φωτιά για να λιώσει. Χωρίστε τη ζύμη σας σε τέσσερα ίσα κομμάτια.



 Στη συνέχεια κοσκινίστε λίγο αλεύρι σε μια μεγάλη επιφάνεια και με τη βοήθεια του κλώστη ανοίξτε  το πρώτο  κομμάτι της ζύμη σας σ΄ένα κυκλικό λεπτό φύλλο.




Πάρτε δίπλα σας το βούτυρο και ένα πινέλο. Βουτυρώστε το φύλλο.
Παρακολουθήστε τώρα το  video για το πως θα κάνετε αυτό που εμείς λέμε,γκιουζλεμέ, δηλαδή πως θα ενσωματώσουμε το βούτυρο με το φύλλο μας.
Αυτή η διεργασία είναι τελείως απαραίτητη έτσι ώστε το φύλλο να  μπορέσει ν΄απορροφήσει το βούτυρο από τη μια, αλλά και για να έχει το φύλλο της πίτας σας όταν ψηθεί αυτές τις πολλαπλές πτυχώσεις που έχουν οι σπιτικές πίτες από την άλλη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για καθένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης ξεχωριστά.






Όπως είδατε λοιπόν και στο video σχηματίζουμε τέσσερα πακετάκια ζύμης. Βάλτε το καθένα σ΄ένα πιατάκι όπου έχετε πρώτα κοσκινίσει λίγο αλεύρι και βάλτε τα στο ψυγείο.

 Σημειώστε τη σειρά με την οποία ετοιμάσατε το καθένα. Θέλουμε να  μείνουν λίγο στο ψυγείο για να κρυώσει το βούτυρο και να μη χύνεται όταν θ΄ανοίξουμε το φύλλο.
Ετοιμάστε την γέμιση

Υλικά για την γέμιση:

Για το ταψί του φούρνου σας ή ένα στρόγγυλο ταψί διαμέτρου 37 εκ.
3 αυγά
1/2 κιλό τυρί φέτα
150 γρ κίτρινο τυρί
αλάτι , πιπέρι
1 δόση μπεσαμέλ/span>

Χτυπήστε σε ένα βαθύ πιάτο ελαφρά τα αυγά. Τρίψτε την φέτα  και το κίτρινο τυρί μέσα στα αυγά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και στο τέλος ρίξτε και τη μπεσαμέλ.  Την ποσότητα της φέτας που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να την κανονίσετε μόνοι σας ανάλογα πόσο έντονη θέλετε να είναι η παρουσία της μέσα στην πίτα.Αφήστε την γέμιση στην άκρη.
Βγάλτε τώρα το πακετάκι ζύμης που ζυμώσατε πρώτο.Αυτό θα είναι ένα από τα δύο φύλλα που θα αποτελέσουν την βάση της πίτας.   Κοσκινίστε και πάλι την επιφάνεια σας και με τον κλώστη ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό κυκλικό φύλλο μεγαλύτερο κατά 3 δάχτυλα περίπου από το ταψί σας έτσι ώστε όταν θα "κλείσετε"την πίτα να μπορέσετε να το γυρίσετε στις άκρες γύρω γύρω για να σχηματιστεί η κόρα.


 Βουτυρώστε ένα ταψί. Αν χρησιμοποιήσετε στρογγυλό ταψί εννοείται ότι θα ανοίξετε τη ζύμη σας σε κύκλο, αν όμως χρησιμοποιήσετε ένα ταψί του φούρνου σας θα ανοίξετε τη ζύμη σας στο ανάλογο σχήμα.  Αφού το ανοίξετε τυλίξτε ελαφρά την άκρη της ζύμης στον κλώστη και μεταφέρετε το φύλλο επάνω στο ταψί σας έτσι ώστε το φύλλο να βγαίνει έξω από το ταψί. Κάντε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο.



Ρίξτε τη γέμιση σας και απλώστε την ομοιόμορφα πάνω στο ταψί.



Πάρτε το τρίτο πακετάκι ζύμης από το ψυγείο. Ανοίξτε και αυτό με τον ίδιο τρόπο που κάνατε και με τα δύο προηγούμενα.Τυλίξτε το και πάλι ελαφρά γύρω από την κλώστη και απλώστε το πάνω από τη ν γέμιση φροντίζοντας να δημιουργούνται πιέτες . Μην το απλώσετε έτσι ώστε να είναι τεντωμένο. Χρειάζεται αυτές τις πτυχές ώστε να εγκλωβιστεί αέρας ανάμεσα και να μπορέσει να φουσκώσει.



Κάντε το ίδιο και με το τέταρτο πακετάκι ζύμης. Γυρίστε γύρω γύρω τις άκρες από τα δύο φύλλα που αποτελούν τη βάση για να σχηματιστεί η κόρα.



Όσο  βούτυρο σας περίσσεψε ρίξτε ομοιόμορφα επάνω στην πίτα.



Ψήστε την στους 200 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα


.                                                        
Καλή σας επιτυχία




read more "Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο"

Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets