> >

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Σάλτσα ή κρέμα μπεσαμέλ

Pin It Now! Print Friendly and PDF

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, είναι μερικές φορές που ακόμη και ένα ανούσιο φαγητό μπορεί να γίνει γευστικότατο , αν  το ενώσετε με μια φίνα  και ωραία σάλτσα. Γι΄αυτό είναι πολύ βασικό να γίνετε  άσοι στην παρασκευή της σάλτσας μπεσαμέλ και θα δείτε να φτιάχνετε θαύματα στην κουζίνα σας.
Μια σάλτσα με βάση το αλεύρι, όπως είναι η μπεσαμέλ, στηρίζεται κατ΄αρχάς στη σωστή αναλογία των υλικών και στη σωστή πηκτικότητα της.  Αν μάθετε τα βασικά στοιχεία της μπεσαμέλ, μπορείτε κατόπιν με χίλιες δυο προσθήκες διαφόρων υλικών , φτιάξετε σάλτσες για πολλές συνταγές. 
Λοιπόν ο τρόπος παρασκευής της είναι απλός.


Υλικά:

2 κουταλιές βούτυρο ( 40 γρ) ( Αν θέλετε να την φτιάξετε ακόμη πιο ελαφριά, συνήθως όταν  θέλετε να συνοδεύσει φαγητά βαριά όπως ο μουσακάς ή οι μελιτζάνες παπουτσάκια μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του βουτύρου με ελαιόλαδο)
2 κουταλιές αλεύρι(40 γρ )
1/2 λίτρο γάλα ( ανάλογα με την περίπτωση , μπορείτε το γάλα να το αντικαταστήσετε με οποιοδήποτε άλλο υγρό, όπως ζωμός)
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση:


Σε  μια κατσαρόλα λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι.





Ανακατέψτε δυνατά μ΄ένα σύρμα ή μ΄ένα πηρούνι ή ακόμα και με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου το βούτυρο να ενωθεί με το αλεύρι και να σχηματίσει φουσκάλες ή σβώλους



Στη συνέχεια προσθέστε  το γάλα κρύο ή χλιαρό όλο μονομιάς και χτυπήστε με δύναμη για να μην σβωλιάσει η κρέμα αλλά και για να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας. Αν θέλετε με τη βοήθεια ενός κουταλιού ξεκολλήστε όση κρέμα έχει κολλήσει γύρω γύρω στον πυθμένα και ανακατέψτε δυνατά.
Μόλις το μίγμα πάρει βράση , κλείστε τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να βράσει για 2-3 λεπτά, έτσι ώστε το αλεύρι να ρουφήξει το υγρό. Στο διάστημα αυτό ανακατεύετε συνεχώς.


Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν αποκτήσει την υφή και την πυκνότητα της κρέμας. Τραβήξτε την από τη φωτιά και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο φρεσκοτριμμένο κίτρινο τυρί. Αφού κρυώσει λίγο ρίξτε και ανακατέψτε έναν κρόκο αυγού.



Blogroll

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Wordpress Gadgets